Degerli Beren Kuluçka Kullanıcıları
Kuluçka makinelerine konan her yumurtadan civciv çıkmaz. Bu olayın çeşitli sebepleri vardır. Randımanın yüksek olabilmesi için bazı şartların bir araya gelmesi gerekir. Bu şartlar kümesteki sürüden başlar, civciv çıkıncaya kadar ki dönemi kapsar. Onun için Dikkat edilmesi gereken başlıkları sizin için kaleme aldık.
DAMIZLIK KÜMES OLUŞTURUN
- Damızlık kümesinin oluşturulmasında ilk dikkat edilecek nokta horoz ve tavuk sayılarıdır. Damızlık kümeslerindeki oran ideal olarak 5 tavuk 1 horoz şeklinde olmalıdır.
- Tavuk sayısının çok fazla olduğu durumlarda horoz ve tavuklar gruplandırılarak ayrı ayrı bölmelere konmalıdır.
- Döllü yumurtanın oluşumu horozun tavuğu döllemesinden itibaren başlar. 6–7 gün sonra ilk döllü yumurtalar alınır ve horozun yaşı ve sağlık durumu gibi durumlara göre 4 ile 8 gün boyunca döllü yumurta alınmaya devam edilir.
DÜŞÜK DÖL ORANLARININ NEDENİ
- Kümes küçük alana sıkıştırılmıştır.
- Hava sıcaklığı çok yüksektir. Hava sıcaklığı çok düşük olduğunda da horozun veriminin düştüğü tespit edilmiştir. Optimum verimin alındığı ısı değerinin 19 °C Dir.
- Damızlıklarda iç veya dış parazit vardır.
- Damızlıklar çok genç veya yaşlıdır.
- Horoz tavuk oranları çok yüksek veya düşüktür.
- Damızlıklarda hastalık vardır; özellikle döl sorununa yol açan hastalıklar olarak kronik solunum yolu (CRD), Koryza, Bonşit, Marek ve endemik Newcastle hastalığı sayılabilir. Hastalıklar kuluçka randımanı üzerinde büyük oranda etkili olmaktadır.
YUMURTA SEÇİMİNDE AŞAGIDAKİ DURUMLARA DİKKAT EDİN
- Tavukların yaşlı veya çok genç olmamalıdır.
- Kargo ve benzeri şekilde yolculuk geçirmiş yumurtalar olmamalıdır.
- Yumurtalar Parlak olmalıdır. Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır.
- Yumurtalar çok küçük ve çok büyük olmamalıdır. Orta boy yumurtalar iyi çıkmaktadır.
55- 65 gram arasında olmalıdır.Yumurtaların biçimi bozuk olmamalıdır.
- Aynı gün toplanan yumurtalar kuluçkaya konulmaz ve en az bir gün süre ile bekletilmelidir.
- Genç tavukların ilk 40 günlük yumurtaları kuluçka Makinesinde kullanılmaz.
- Yumurtalar taze olmalıdır, 7 günlüğü aşmamalıdır.
- Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. Kirli yumurtaların yıkanmaması veya nemli bezle silinerek temizlenmemesi gereklidir. Bu, yumurta üzerindeki koruyucu tabakayı kaldırarak hastalık yapıcı mikro organizmaların girişini artırır. Yıkama ve ovalama işlemi de kabuktaki gözenekler vasıtasıyla hastalık yapıcı mikroorganizmaların girişine daha çok hizmet eder.
KULUÇKALIK YUMURTALARIN SAKLAMA KOŞULLARI
- Yumurtaları sakladıgınız odanın ısısı 10 – 15 °C arasında olmalıdır.Oda sıcaklığı 23 °C’yi aşmamalıdır.
- Saklama süresi 7 günü geçmemelidir.
- 7 günden sonra yumurtalarda % 25 verim kaybı görülmektedir.
KULUÇKA MAKİNESİNİ ÇALIŞTRIMADAN ÖNCE UYMANIZ GEREKEN KURALLAR
Kuluçka makinesi mutlaka 20–25 °C düzeyinde bir oda sıcaklıgında çalışmalıdır. Oda sıcaklığının 15 °C’nin altına düşmemesine ve 30 °C’nin üzerine çıkmamasına dikkat edilmelidir. 15 derecenın altında çalıştırılan kuluçka makinelerinde nemi sabıt tutmakta zorlanırsınız 30 derecenın üstündekı sıcaklıklarda makinenin nemi çok yükseklerde seyredecektir .Oda sıcaklıgını sabıt tutmak için kış aylarında soba yaz aylarında klima ile oda sıcaklıgını 20 ila 25 derece arasında sabit tutmaya çalışın .
Makine çalıştırılmadan önce kuluçka odasındaki konumu çok önemlidir direkt olarak güneş ışığı düşmemelidir. Makine içerisindeki havanın kuluçka odası havası ile fiziki değişmenin yeterli ve uygun olması için kuluçka odası sürekli havalandırılmalıdır.
Kümes Ahır Depo ve Balkonda Kuluçka Makinenizi Çalıştırmayın.
KULUÇKA MAKİNESİNİN TEMİZLENMESİ
Kuluçkacılıkta iyi randıman almanın ve hastalıksız, sıhhatli civciv elde etmenin ön şartı makinelerin temizliği ve iyi dezenfekte edilmeleri ile mümkündür.Tavuk hastalıklarının pek çoğunun bulaşıcı oluşu ve bazı hastalık mikroplarının yumurtanın kabuğu ve içine yerleşebilmesi bu önemi artırmaktadır. Bunun için dezenfekte şarttır. Kuluçka makinelerinde civciv çıktıktan sonraki temizlik son derece önemlidir.
Civcivler çıktıktan sonra bütün kabuklar dışarı alınmalı makine kapagı ve fanın atasındaki i ufak civciv tüyleri elektrikli süpürge vasıtasıyla emilerek temizlenmelidir. Daha sonra kuluçka makinesinin alt haznesi viyolleri ve çıkım filesi bir yemek kaşıgı klor veya çamaşır suyu ve sabunlu su ile silinmelidir. Temizlik yapılırken suyun Kuluçka Makinesi elektrik aksamına kablolarına ve motoruna deymediginden emin olun . Temizlik bittikten sonra Alt hazneyi 1 gün Havalandırın ve İyice kurumasını saglayın .